Strict Standards: Non-static method tpl::load() should not be called statically in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 3

Strict Standards: Non-static method tpl::load() should not be called statically in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 4

Strict Standards: Non-static method tpl::load() should not be called statically in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 5

Strict Standards: Non-static method tpl::load() should not be called statically in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 132

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 135

Strict Standards: Non-static method tpl::load() should not be called statically in /home/drmoldo/public_html/inc/main.php on line 458
Periaj - Blog - Medic stomatolog din Baia Mare
telefon +4 0757 051170
facebook facebook
MEDICINA DIN PASIUNE Abonamente stomatologice anuale. Servicii stomatologice gratuite timp de un an.

info
Stomatologie » Blog » Periaj

Cat de des trebuie sa ma periez si sa folosesc ata dentara

periaj.png

Periajul si ata dentara ajuta la eliminarea placii dentare si a bacteriilor care cauzeaza bolile dentare.  Placa este un film de resturi alimentare, bacterii ÅŸi salivă, care se lipeste pe dinti si gingie.  


Bacteriile din placa dentara cauzeaza transformarea anumitor particule din alimente in acizi, care cauzeaza cariile dentare. De asemenea, dacă depunerile nu sunt eliminate, el se transformă în tartru. Daca placa si tartrul nu sunt indepratate, ele încep să distrugă gingiile si oasele, cauzând boli periodontale.  Formarea si cresterea placii este continuă ÅŸi pot fi controlata numai prin periaj regulat, folosirea atei dentare, vizitele regulate la medicul stomatolog.


Periatul dintilior – Periati-va dintii de cel puÅ£in două ori pe zi (în special înainte de culcare). 

PeriuÅ£a de dinÅ£i nu trebuie umezită înainte de periaj; aplicaÅ£i doar pastă.SchimbaÅ£i periuÅ£a la 2-3 luni maxim ÅŸi păstraÅ£i-o în pahar la aer, nu în cutie! FolosiÅ£i periuÅ£e cu peri inegali, de preferinţă medium sau hard. AlternaÅ£i pastele de dinÅ£i.          

Periajul se face: dimineaÅ£a după micul dejun si seara după cină. Periajul se face cu gura deschisă, separat pe fiecare maxilar.       

Fiecare maxilar are 3 grupe de dinÅ£i: o grupă de dinÅ£i frontală ÅŸi două grupe de dinÅ£i laterale: stânga,dreapta;                        

DinÅ£ii   din   grupul   frontal   au   2   feÅ£e (anterioară, posterioară) accesibile periajului; vor fi periate amândouă cu miÅŸcări verticale într-un singur sens dinspre gingie  înspre dinte; evitaÅ£i miÅŸcările în sens contrar gingiei pentru a nu împinge resturile alimentare sub gingie.         

DinÅ£ii din cele 2 grupuri laterale, în afară de cele 2 feÅ£e anterioară si posterioară, pe care trebuie să le periaÅ£i cu miÅŸcări dinspre gingie înspre dinte,mai au ÅŸi o faÅ£a orizontală (masticatorie) care se periază prin miÅŸcări orizontale.  Concomitent cu miÅŸcările de periaj ale dinÅ£ilor, faceÅ£i cu periuÅ£a ÅŸi un masaj al gingiilor!!!         

Periajul trebuie să dureze 3 minute şi trebuie urmat de o clătire abundentă.

Periutele electrice sunt, de asemenea, recomandate. Acestea sunt uÅŸor de folosit ÅŸi dau posibilitatea de a elimina depunerile în mod eficient. 

 

Ata dentara – folositi ata dentara zilnic - este cel mai bun mod de a curata intre dinti si sub linia gingiei. Ata dentara nu numai că ajută sa mentineti aceste spaÅ£ii curate, dar intrerupe cresterea placii si previne daunele aduse gingiilor, dintilor, si osului.

· Ia 30-40cm de ata dentara infasoar-o pe degetele mijlocii, lăsând aproximativ 5cm din ea între mâini.

· Folosindu-vă degetul mare ÅŸi aratatorul ghidati ata, cu grijă introduceÅ£i ata între dinti, folosind o miÅŸcare de tăiere.

· Curbati ata intr-o forma de C în jurul fiecărui dinte. Usor miscati ata în sus ÅŸi în jos, curatind fiecare parte a dintelui.  

 

Clătirea - Este important să clatesti gura cu apă după periaj, şi, de asemenea, după mese, dacă nu poti sa te perii.


« Inapoi la blog