De la ce varsta poate incepe copilul periajul ? Ce metode de a convinge copilul sa se spele pe dinti atunci cand nu vrea ? Poate fi dificil sa inveti un copil o tehnica de periaj si apoi sa creezi o obisnuita din igiena orala ... insa rolul parintilor ca exemplu este foarte important !
Placa dentara este o masa vascoasa compusa din bacterii, celule ale mucoasei bucale, glucide, minerale care se acumuleaza pe suprafata dintilor daca acestia nu sunt periati corect; ea este responsabila de aparitia cariilor si a gingivitei. Ea se depoziteaza si pe dintii copiilor, crescand riscul de aparitie a bolilor gingiei si a cariilor dintilor de lapte.
Odata cu eruptia lor se procedeaza astfel : se sterge usor suprafata dintilor cu degetul infasurat intr-un tifon steril sau un servet de bumbac curat. Pe masura ce dintii erup, se poate folosi o periuta de dinti.
Exista 2 modalitati usor de aplicat si inteles pentru copii; ambele folosesc aplicarea periutei sub un unghi de 45 grade cu perii orientati spre zona de unire dintre dinte si gingie.
Prima foloseste miscari circulare largi pe mai multi dinti deodata.
Cea de-a doua indica miscari scurte inainte si inapoi, fara a depasi dimensiunea unui dinte, apoi se trece la urmatorul de-a lungul arcadei. Periajul dintilor din fata se realizeaza in sus si jos cu varful periutei tinute vertical.
Se periaza toate suprafetele dintilor, la inceput copilul fiind indrumat de parinte, apoi doar ajutat, iar dupa ce a deprins tehnica va fi doar urmarit.Frecventa periajului trebuie sa fie minim de 2 ori pe zi, dimineata dupa micul dejun si seara inainte de culcare. Indepartarea placii dentare depinde direct de corectitudinea si numarul periajelor pe zi.
De ce este necesar periajul suprafetelor dintre dinti? Pentru ca in aceste zone nu este suficient periajul si pentru ca aici placa dentara este foarte aderenta. Singura modalitate de indepartare eficienta este utilizarea atei dentare.
Pana la varsta de 9 luni periajul se efectueaza doar cu periuta. Dupa ce copilul invata sa clateasca gura si poate indeparta pasta, aceasta poate fi utilizata. Cantitatea indicata este de marimea unui bob de mazare, se va clati dupa periaj si se vor evita produsele cu fluor pentru ca riscul de intoxicatie este mare.
Utilizarea altor metode suplimentare de indepartare a placii , cum ar fi apa de gura, nu sunt necesare pentru un copil. Periajul si ata dentara folosite corect sunt de ajuns.
Periutele electrice pot si introduse in rutina zilnica de periaj daca copilul nu este motivat. Ele insa pot si utilizate corect de copii peste 7 ani.
O alte modalitate de a motiva copilul este de a demonstra dupa periaj zonele unde nu a insistat suficient; aceasta se realizeaza cu comprimate masticabile ce contin un colorant pentru placa dentara; acestea se sug, apoi se clateste gura si daca mai exista depozite de placa, ele vor ramane colorate (cel mai des in rosu).
Se indica si periajul limbii, pentru ca o mare parte din bacterii, resturi alimentare,mucus se afla aici si provoaca halitoza (mirosul caracteristic neplacut al gurii) prin fermentatie. Se poate folosi periuta normala de periaj sau o periuta speciala pentru limba.